عکس پانوراما یا سراسر نما اصطلاحا به عکس های واید (عریض) گفته می شود که با استفاده از عکس های بهم چسبیده از یک دوربین مخصوص به صورت یه تصویر عریض افقی یا عمودی نمایش داده می شود. کلمه پانوراما در زبان یونانی به معنای ” تمام اطراف ” ترجمه می شود که اولین بار نقاشانی که می خواستند مناظر عریض را نقاشی کنند از این کلمه استفاده می کردند. اولین عکس های پانوراما تولید شده به وسیله کنار هم قراردادن نگاتیو های چاپ شده ساخته شد که طبعا به خاطر تراز نبودن عکس ها با یکدیگر نمای خوب و کاملی نداشتند.
از اولین عکس های پانوراما مربوط به سال ۱۸۵۱ که از سانفرانسیسکو تهیه شده است
نمایی از کوه های Lookout Mountain که در سال ۱۸۶۴ توسط George N. Barnard ثبت شده است
نمایی از شهر فلادلفیا در سال ۱۹۱۳
اما با پیشرفت تکونولوژی و صنعت کامپیوتر ها و اختراع دوربین های دیجیتال، تهیه عکس های پانوراما با استفاده از ابزارها و برنامه های مخصوص به مراتب راحت تر و دقیق تر شد. اکنون امکان تهیه پانوراهای بسیار بسیار دقیق با رزولوشن های فوق العاده بالا جهت چاپ های عریض محیا می باشد. حتی بعضی از عکاسان با ترکیب کردن صدها و هزاران تصویر عکس سراسر نما یا پانوراما ” گیگاپیکسلی ” تولید می کنند. امروزه نه تنها عکاسی پانوراما در فیلد عکس های طبیعت و منظره محبوب گردیده، بلکه در دیگر رشته های عکاسی مثل عکاسی معماری و عکاسی از شهر ها نیز محبوب و پرطرفدار گردیده است.
عکاسی پانوراما می تواند بسیار گران هم باشد! به عنوان مثال در عکاسی معماری اگر بخواهیم از این تکنیک استفاده کنیم، برای جلوگیری از خطاهای مختلف مانند خطای پارالکس، احتیاج به دوربین بسیار پیشرفته، لنز مخصوص عکاسی معماری و تجهیزات پیشرفته عکاسی معماری باشیم، حال آنکه به عنوان مثال در عکاسی از طبیعت و مناظر این موارد مطرح نیست.
در این مقاله می خواهیم انواع عکاس پانوراما یا سراسرنما و نحوه گرفتن انواع مختلف پانوراما را به تفصیل توضیح دهیم.
- انواع مختلف عکس پانوراما یا سراسرنما :
در حالت عادی هنگامی که کلمه “پانوراما” را می شنویم، احساس میکنیم با یک تصویر عریض افقی یا عمودی طرف هستیم، اما، لزوما نباید این چنین باشد. اگر چندین تصویر را با هم استیچ کرده و یک تصویر مربعی بسازیم، هنوز هم این تصویر یک تصویر پانورامای با وضوح بالا است. در ادامه چند نمونه از تصاویر پانوراما را مشاهده خواهید کرد:
۱- پانوراماهای عریض :
هر عکسی که شبیه به عکس های واید با زاویه کمتر از ۱۸۰ درجه افقی یا عمودی را پوشش دهد، پانورامای عریض نام دارد. این پانوراماها کاملا شبیه عکس های معمولی واید هستند با این تفاوت که از ریزولوشن بالاتری برخوردار هستند.
۲- پانوراماهای ۱۸۰ درجه :
به پانوراماهایی که به صورت ۱۸۰ درجه از چپ به راست گسترده شده اند. این نوع از تصاویر سراسرنما به صورت عکس های بسیار عریض می باشند که جزییات و فضای بسیار زیادی را در بر می گیرند.
۳- پانوراماهای ۳۶۰ درجه :
پانوراماهایی که فضای ۳۶۰ درجه را در عکس پوشش می دهند. این عکس ها به طور فوق العاده زیادی عریض هستند، به طوری که تمام فضا را در یک عکس یک پارچه و فوق العاده عریض نمایش می دهد.
۴- پانوراماهای کروی :
این پانوراماهای کروی که به عکس های سیاره کوچک هم معروف هستند، در واقع همان عکس های ۳۶۰ درجه ای هستند که با قابلیت های پروسسی و پردازشی به صورت عکس های little planet تبدیل شده اند.
- نحوه عکاسی پانوراما :
حال به بررسی نحوه ثبت عکس پانوراما می پردازیم. این عکس های پانوراما یا سراسرنما به دو صورت افقی و عموی عکاسی می شود :
۱- عکاسی افقی : راهی آسان برای عکاسی پانوراما که در آن ریزولوشن اهمیت چندانی ندارد. در زیر یک نمونه از این نوع عکس ها را مشاهده می کنید:
۲- عکاسی عمودی : نحوه عکاسی بهتر و صحیح تر پانوراما به صورت عمودی است. عکس هتی عمودی پوشش بیشتری از زمین و آسمان را در بر میگیرند و همچنین رزولوشن بیشتری دارند. که در ادامه نمونه ای از آن را مشاهده خواهید کرد :
- تجهیزات ساخت عکس پانوراما :
۱- دوربین دیجیتال : برای ساختن پانوراما تقریبا می توان از تمامی دوربین های دیجیتال استفاده کرد، اما برای حصول نتیجه بهتر باید از دوربین های DSLR یا دوربین هایی استفاده کرد که تمامی عملکرد سرعت شاتر، دیافراگم و ایزو را بتوان به صورت دستی و غیر اتوماتیک کنترل کرد.
۲- لنز : عکاسی پانوراما تقریبا با هر لنزی ممکن است، لنزهای زوم و پرایم امکان مانور را در محیدهای محدود از کاربر سلب میکنند از این رو معمولا استفاده از لنزهای واید برای عکاسی آسان تر توصیه می شوند. لنرهایی مانند ۲۴-۷۰ یا ۱۸-۲۰۰ می توانند گزینه های خوب و با قیمت مناسب برای تهیه پانوراما باشند.
۳- فیلتر : معمولا استفاده از فیلترهای مختلف به دلیل ایجاد ویگنت یا تغییر در رنگ آسمان در ساخت عکس پانوراما یا سراسرنما توصیه نمی شود. به عنوان مثال در عکس زیر استفاده از فیلتر polarizer باعث ایجاد یک رنگ نا مناسب در آسمان گردیده است.
۴- سه پایه : داشتن سه پایه امر ضروری نیست، اما برای داشتن یک تصویر پانورامای دقیق قطعا به یک سه پایه نیاز است! تقریبا از تمامی سه پایه های موجود برای این منظور می توان استفاده کرد اما باید دقت داشت تا سر سه پایه نیز به خوبی قابلیت و انعطاف چرخش از چپ به راست را داشته باشد.
۵- ریموت و دکلانشور : انتخاب این مورد هم ضروری نیست، اما برای داشتن پانورامایی بدون لرزش و تاری، استفاده از این ابزار بسیار توصیه می شود.
۶- ستاپ پانوراما : ستاپ پانوراما که شامل یک هد چرخشی برای جلوگیری از خطاهای مختلف در پانوراما می باشد گزینه مناسبی است اما برای عکاسان آماتور به دلیل هزینه ی بالا ( شروع از ۵۰۰ دلار) توصیه نمی شود.
- نرم افزارهای ساخت عکس پانوراما :
پس از اتمام عکاسی، باید با استفاده از نرم افزار تخصصی ساخت پانوراماتصویر گرفته شده را به یک دیگر بچسبانید. در این مقاله بیشتر در مورد فتوشاب و ptgui صحبت خواهیم کرد. اما شما حتما نرم افزارهای دیگری که در مقاله ” بهترین نرم افزارهای ساخت تور مجازی ” را نیز امتحان کنید.
۱- ساخت پانوراما با فتوشاپ و Lightroom :
اگر از لایت روم استفاده میکنید به آسانی عکس ها را انتخاب کرده و روی آن ها راست کلیک کنید و از مسیر Edit In”->”Merge to Panorama و اگر از فتوشاپ استفاده می کنید از مسیر “File”->”Automate”->Photomerge…”. را انتخاب کنید. پس از آن پنجره زیر نمایش داده می شود :
پس از آن از قسمت Browse عکس ها خود را انتخاب کرده و کلید Ok را سلکت کنید. پس از آن مرحله استیچ و چسباندن عکس ها توسط فتوشاپ شروع می شود که در این مرحله به نسبت تعداد و سایز عکس ها زمان مختلفی را در بر می گیرد. پس از آن عکس پانوراما ساخته می شود، شما باید قسمت های اضافی را کراپ کرده و در نهایت از پانوراما خروجی بگیرید.
۲- ساخت پانوراما با استفاده از PTGui :
علاوه بر فتوشاپ نرم افزارهای بسیار زیادی جهت ساخت تصاویر سراسرنما وجود دارند که از جمله بهترین و معروف ترین آن ها نرم افزار PTGui است.
پس از باز کردن نرم افزار PTGui بر روی دکمه “Load images” کلیک کنید، عکس های مورد نظر را انتخاب کرده و در نهایت کلید Open را فشار کلیک کنید. زملنی که تمامی عکس ها بارگذاری شد، کلید “Align images” را بزنید تا نرم افزار کار دوختن تصاویر را شروع کند. وقتی پروسس تمام شد ، با پنجره ای شبیه به عکس زیر مواجه می شوید.
پس از انتخاب طرح بندی مناسب برای پانوراما، به صفحه اصلی برگردید و کلید “Create Panorama” را بزنید و پس از آن با انتخاب سایز خروجی پانوراما وارد مرحله استیچ و چسباندن عکس ها شوید. این نرم افزار با قابلیت های فراوانی که دارد، تقریبا امکان مدیریت هر بخشی را به کاربران خود می دهد.
در این رابطه بخوانید : همه چیز در مورد تور مجازی گوگل
درج دیدگاه